Zorg

Bij de behandeling van kankerpatiënten is een heel team aan zorgverleners betrokken. Meestal is het verloop als volgt.

Bij de huisarts of naar aanleiding van bevolkingsonderzoek wordt het vermoeden van kanker vastgesteld. De patiënt wordt doorverwezen naar de specialist (oncoloog). Indien er inderdaad van kanker sprake is, zal de oncoloog de diagnose kanker vaststellen. De kanker wordt meestal genoemd naar het orgaan waar de kanker zich in eerste instantie heeft ontwikkeld.

De oncoloog stelt vervolgens een behandelplan op. Afhankelijk van de soort kanker, het stadium waarin de kanker is vastgesteld en de klachten ten gevolge van de kanker omvat dit behandelplan behandelingen zoals chirurgie, chemotherapie, bestraling, pijnbestrijding. Vanaf dat moment kunt u ook met meerdere behandelaars te maken krijgen. Er is echter voortdurend één hoofdbehandelaar (meestal de oncoloog). Voor informatie over de behandeling kunt u zich wenden tot deze hoofdbehandelaar, en tot uw huisarts.

Bij de behandeling wordt een zorgdossier opgesteld. U heeft als patiënt altijd recht op inzage in dit dossier, en u heeft ook recht op een afschrift. Indien u verwacht een zware behandeling te moeten ondergaan, en u wilt toch voldoende betrokken blijven bij het behandelproces, dan heeft u het recht een machtiging af te geven, zodat iemand anders ook recht heeft op uw zorgdossier.

Als patiënt heeft u vanzelfsprekend ook zelf zeggenschap in de behandelingen. Het is, zeker bij een aandoening zoals kanker, voor veel mensen moeilijk om met dit recht op zeggenschap om te gaan. Vanwege emotie, zorgen, maar ook vanwege de harde protocollen waaraan de behandelende artsen zich gebonden achten. Wilt u informatie over hoe om te gaan met dit recht, lees dan verder bij diagnose kanker.