Experimentele behandelingen

Soms is het antwoord van de artsen en specialisten dat er geen behandeling meer voor handen is. Vaak zijn nieuwe behandelingen (vooral medicatie) in voorbereiding. Deze kunnen dan op experimentele basis worden aangewend. U doet daarbij dan mee aan een onderzoek. Aan de behandeling in dat onderzoek (fase 1, 2, 3) zijn voor u geen kosten verbonden. Wel is het belangrijk dat u daarbij weet wat de verschillende onderzoeksfasen betekenen. En of dat u als patiënt dit wetende er wel of niet aan mee wilt doen.

Fase 1 onderzoek: Bij fase 1 onderzoek wordt geëxperimenteerd met de mate van toxiteit (giftigheid) van de medicatie. Of met de wijze waarop een medicament het best kan worden toegediend (per infuus, of juist in tablet vorm).  De bijwerkingen van de medicatie worden in kaart gebracht met dit onderzoek. Bij een fase 1 onderzoek wordt niet nagegaan hoe vaak een nieuwe behandeling effect heeft. Vooral bij een geheel nieuw medicament is er vaak weinig kans dat de behandeling aanslaat en u er zelf baat bij heeft. Fase 1 onderzoek kan ook een onderzoek zijn waarbij een nieuwe combinatie van behandelingen wordt onderzocht. Dan zijn werking en bijwerking wel al vaak bekend. Laat u goed informeren over de experimentele behandeling. Vraag ook aan uw behandelend arts op welke wijze het ziekenhuis of uw artsen betrokken zijn bij het onderzoek. Overleg deelname ook rustig met uw huisarts.

Fase 2 onderzoek: Dit vindt plaats nadat in een fase 1 onderzoek de dosering van nieuwe medicatie al is vastgesteld. Bij een fase 2 onderzoek wordt nagegaan bij hoeveel van de behandelde mensen een nieuwe behandeling effect heeft.

Fase 3 onderzoek: Na het fase 2 onderzoek wordt de nieuwe behandeling vergeleken met de standaard behandeling. Dit soort onderzoeken vindt vaak plaats in de vorm van een zogenaamd “double blind randomized multi center clinical trial”. Dit betekent dat u en uw arts niet van te voren weten welke behandeling u gaat krijgen (de standaard behandeling of de nieuwe behandeling), en dat het onderzoek verspreid over meerdere onderzoekscentra – vaak internationaal – plaatsvindt.

Menigeen besluit om niet deel te nemen aan experimentele behandelingen. De betrokken artsen en uw behandelend arts of specialist mogen geen druk op u uitoefenen om deel te nemen aan experimentele behandelingen. De artsen horen uw mening  te respecteren, net zoals wanneer u wel of niet kiest voor chemotherapie of overige behandelingen.