Actueel

Richtlijnen goede voeding 2015

De Gezondheidsraad [Adviesorgaan voor Regering en Parlement] heeft nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding uitgebracht. Deze richtlijnen zijn gericht op de preventie van chronische ziekten onder de bevolking in het algemeen.

Er is onderzoek gedaan naar wat het verband is tussen voedingsmiddelen en voedingspatronen en de kans op chronische ziekten. Het gaat daarbij met name om coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, diabetes mellitus type 2, borstkanker, darmkanker, longkanker en dementie.

Uit onderzoek komt ondermeer naar voren dat er een verband is tussen het eten van groente en een lager risico op darmkanker en tussen groene bladgroente en longkanker.

Zie de site van de Gezondheidsraad voor het alle informatie over de richtlijnen goede voeding 2015.

Problemen met het bevolkingsonderzoek darmkanker

Op 3 juli 2014 meldde de Volkskrant dat er problemen zijn met het bevolkingsonderzoek darmkanker. In onze nieuwsbrief no. 2 van april 2014 berichtten wij al uitgebreid over dit onderzoek.

De Volkskrant heeft de hand gelegd op een brief die aan artsen gestuurd is door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat verantwoordelijk is voor de bevolkingsonderzoeken. In die brief wordt gezegd dat het onderzoek veel te veel doorverwijzingen oplevert voor coloscopieën. De ziekenhuizen hebben niet genoeg specialisten om deze dure onderzoeken uit te voeren. Zo’n coloscopie is ook nog eens heel vervelend om te ondergaan en ook niet van gevaar ontbloot.

Er werd voor dit jaar gerekend op 28.000 doorverwijzingen, maar het ziet er nu naar uit dat het ruim het dubbele gaat worden. In het voorjaar liepen de wachttijden op tot twee maanden. Daarom krijgen tijdelijk minder mensen de testbuizen thuisgestuurd. Ook wordt de drempel voor doorverwijzing verhoogd van 88 nanogram bloed per milligram ontlasting naar 275 nanogram bloed. Een nanogram is een miljardste gram (0,000000001 gram); een milligram is een duizendste gram (0,001 gram).

De Volkskrant citeert critici van het bevolkingsonderzoek die het te hoge aantal doorverwijzingen wijten aan de keuze van het RIVM voor een goedkope testbuis, die de ‘Fyra onder de poeptesten’ wordt genoemd. Ze zeggen ook dat wat er bespaard is op de testbuizen, ruim wordt uitgegeven aan de kijkonderzoeken, die zo’n 700 tot 1000 euro per keer kosten.

Waarschijnlijk in reactie op het artikel in de Volkskrant publiceerde het RIVM op 3 juli 2014 op zijn website ook twee stukken over de stand van zaken betreffende het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Het RIVM wijt de oplopende wachttijd aan het grote aantal mensen dat meedoet, meer dan verwacht. Andere oorzaken die het RIVM aanwijst, zijn dat ze begonnen zijn de 75- en 76-jarigen uit te nodigen, en dat de test gevoeliger meet dan verwacht.

Mensen kunnen volgens het RIVM op het moment binnen drie weken terecht voor een vervolgafspraak. Ook in andere landen zoals Ierland en Vlaanderen valt het verwijzingspercentage tegen zegt het RIVM.

Volkskrant - Test darmkanker levert teveel doorverwijzingen

RIVM - hoge opkomst bevolkingsonderzoek darmkanker

RIVM - aanpassing uitvoering bevolkingsonderzoek darmkanker

Stichting in het gelijk gesteld in kwestie met Vereniging tegen de Kwakzalverij!

Als organisatie zijn we bij voorkeur bezig met de inhoud. Om zo tot goede voorlichting te komen. Helaas zijn er partijen die met ongefundeerde en verregaande beschuldigingen proberen anderen in een kwaad daglicht te zetten. Enkel en alleen omdat ze een andere mening hebben. De Vereniging tegen de Kwakzalverij met haar voormalig voorzitter Cees Renckens is zo’n partij. Wij voelden ons genoopt om samen met andere door Renckens onheus betichtten deze zaak recht te laten zetten. Omdat Renckens cs. weigerde te rectificeren hebben we de kwestie aan de rechter voor moeten leggen. Op 27 mei 2014 vonniste de rechter dat Renckens cs. inderdaad moeten rectificeren. Lees meer: http://www.perssupport.nl/apssite/persberichten/full/2014/05/27/Rechter+veroordeelt+Vereniging+tegen+de+Kwakzalverij+tot+rectificatie

Grootschalig bevolkingsonderzoek darmkanker van start !

Wanneer krijgt u de paarse envelop in de bus ?

#Bevolkingsonderzoek #RIVM #Darmkanker

Uitnodigingsoverzicht Darmkanker bevolkingsonderzoek RIVM - www.overkanker.nl

De komende vijf jaren worden mensen tussen de 55 en 75 jaar uitgenodigd om, op vrijwillige basis, gratis mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker! Dit onderzoek zal zich elke twee jaar gaan herhalen! U hoeft geen klachten te hebben om mee te doen.

Darmkanker
Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.

Het onderzoek
Deelnemers ontvangen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek via de post. Bij de uitnodiging zit een afnamebuisje. Hiermee kunt u eenvoudig en hygiënisch een klein beetje ontlasting verzamelen. Dat kunt u gewoon thuis doen. Het buisje stuurt u in een antwoordenvelop naar een laboratorium. Daar wordt de ontlasting onderzocht.

Uitnodiging
Bovenstaand overzicht, gevonden op de website van het RIVM, geeft u een handige inzage in de planning van dit grootschalige landelijke bevolkingsonderzoek, waarin u uw geboortjaar kunt opzoeken, waaraan u kunt afleiden wanneer u ongeveer dit onderzoek voor uzelf bij de post mag verwachten...

Pilot
In regio Zuid-West Nederland zijn deze maand, september 2013, de eerste 2500 mensen uitgenodigd, bij wijze van pilot project, om de start van dit grootschalige onderzoek in te luiden.

***

Uiteraard zal ook onze Stichting inhaken op deze vorm van kanker en u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van behandelingen en preventie. Wij zullen dit wederom doen op de manier die u van ons gewend bent; door u te informeren in de vorm van onze nieuwsbrief, waarop u zich kunt abonneren.

http://overkanker.nl/content/nieuwsbrieven

Stichting Kankerbehandeling en Preventie zit ook op de Social Media kanalen, volg ons daar voor de laatste updates...

www.twitter.com/overkanker Twitter                         www.facebook.com/overkankerFacebook

***

Meer info over het bevolkingsonderzoek zelf vindt u op de landelijke pagina's:

Rauwe knoflook halveert kans op longkanker

Rauwe knoflook halveert kans op kankerVolgens een Chinees onderzoek aan het Jiangsu Provincial Centre for Disease Control and Prevention halveert het eten van twee teentjes rauwe knoflook per week de kans op longkanker. Uit de studie bleek dat de kans met maar liefst 44% daalde. Ook bij fervente rokers was dat nog steeds 30%.

Of dit voor gekookte knoflook ook geldt, is nog niet bekend. Eerder onderzoek suggereert dat het verantwoordelijke ingrediënt een chemische stof is, genaamd allicine. Deze wordt vrijgegeven wanneer het teentje wordt vermalen.

Bron: www.dailymail.co.uk

Publicatiedatum 6 augustus 2013

Sint Franciscus Gasthuis voert nieuwe complementaire therapie in

Voetmassage

In onze nieuwsbrief van januari 2013 'De keuze voor chemotherapie' schreven we over een in november 2012 gepubliceerd onderzoek naar het effect van voetmassage bij vrouwen die chemotherapie of hormoontherapie ondergingen voor vergevorderde borstkanker. Er bleek uit dat vrouwen die voetmassage krijgen, minder last hebben van vermoeidheid dan vrouwen die deze massage niet krijgen. Extreme vermoeidheid is een bekende bijwerking van veel kankertherapieën die hiermee kan worden bestreden.

Het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam heeft dit nieuws ook opgepakt. Sinds 2 juli 2013 biedt men daar borstkankerpatiënten voetmassages aan, dankzij de financiële steun van het Vrienden van het Franciscus Vriendenfonds.

Onze stichting juicht het toe dat een Nederlands ziekenhuis deze complementaire therapie aanbiedt. Dit soort therapieën kan zo veel betekenen voor het welbevinden van kankerpatiënten.