Problemen met het bevolkingsonderzoek darmkanker

Op 3 juli 2014 meldde de Volkskrant dat er problemen zijn met het bevolkingsonderzoek darmkanker. In onze nieuwsbrief no. 2 van april 2014 berichtten wij al uitgebreid over dit onderzoek.

De Volkskrant heeft de hand gelegd op een brief die aan artsen gestuurd is door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat verantwoordelijk is voor de bevolkingsonderzoeken. In die brief wordt gezegd dat het onderzoek veel te veel doorverwijzingen oplevert voor coloscopieën. De ziekenhuizen hebben niet genoeg specialisten om deze dure onderzoeken uit te voeren. Zo’n coloscopie is ook nog eens heel vervelend om te ondergaan en ook niet van gevaar ontbloot.

Er werd voor dit jaar gerekend op 28.000 doorverwijzingen, maar het ziet er nu naar uit dat het ruim het dubbele gaat worden. In het voorjaar liepen de wachttijden op tot twee maanden. Daarom krijgen tijdelijk minder mensen de testbuizen thuisgestuurd. Ook wordt de drempel voor doorverwijzing verhoogd van 88 nanogram bloed per milligram ontlasting naar 275 nanogram bloed. Een nanogram is een miljardste gram (0,000000001 gram); een milligram is een duizendste gram (0,001 gram).

De Volkskrant citeert critici van het bevolkingsonderzoek die het te hoge aantal doorverwijzingen wijten aan de keuze van het RIVM voor een goedkope testbuis, die de ‘Fyra onder de poeptesten’ wordt genoemd. Ze zeggen ook dat wat er bespaard is op de testbuizen, ruim wordt uitgegeven aan de kijkonderzoeken, die zo’n 700 tot 1000 euro per keer kosten.

Waarschijnlijk in reactie op het artikel in de Volkskrant publiceerde het RIVM op 3 juli 2014 op zijn website ook twee stukken over de stand van zaken betreffende het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Het RIVM wijt de oplopende wachttijd aan het grote aantal mensen dat meedoet, meer dan verwacht. Andere oorzaken die het RIVM aanwijst, zijn dat ze begonnen zijn de 75- en 76-jarigen uit te nodigen, en dat de test gevoeliger meet dan verwacht.

Mensen kunnen volgens het RIVM op het moment binnen drie weken terecht voor een vervolgafspraak. Ook in andere landen zoals Ierland en Vlaanderen valt het verwijzingspercentage tegen zegt het RIVM.

Volkskrant - Test darmkanker levert teveel doorverwijzingen

RIVM - hoge opkomst bevolkingsonderzoek darmkanker

RIVM - aanpassing uitvoering bevolkingsonderzoek darmkanker