Behandelingen

Behandeling bij kanker kan verschillende doelen hebben. De behandelingen kunnen vanzelfsprekend deze doelen combineren, en zullen in het behandelplan op elkaar afgestemd zijn. Zo kennen we:

De meest voorkomende behandelingen bij kanker zijn:

Chirurgie:

Wanneer de tumor geheel verwijderd kan worden, is chirurgie de meest kansrijke behandeling bij kanker. Meer dan 70% van de behandelingen met als doel kanker te genezen betreffen chirurgische verwijdering van de gehele tumor.

Critici stellen dat chirurgie wegens het verbreken van de orgaanstructuur van de kanker, kan leiden tot metastase risico. Voor deze stelling is echter geen bewijs. Overleg de mogelijkheden van chirurgie met uw arts. Belangrijk bij chirurgie is om de gehele tumor te verwijderen. Vraag uw arts of dit in uw situatie inderdaad mogelijk is. Chirurgie wordt vaak toegepast in combinatie met andere behandelingen.

Chirurgie kan uitsluitend worden ingezet bij solide tumoren, zoals borstkanker, prostaatkanker, longkanker. En dus niet bij systeemkanker, zoals bloedkanker, lymfeklierkanker. Wanneer er sprake is van uitzaaiingen is chirurgie vaak niet meer voldoende. Een combinatie met andere behandelingen kan dan echter nog steeds goed resultaat bieden.

Chemotherapie:

Bij chemotherapie wordt de patiënt chemische stoffen toegediend. Zogenaamde cytostatica. Deze stoffen doden de kankercellen. Feitelijk worden de kankercellen met de cytostatica vergiftigd waardoor ze afsterven. Bij chemotherapie wordt vaak van een mix of cocktail gesproken. Chemotherapie is een behandeling op maat. De cocktail varieert. Doseringen variëren en de toediening van de chemo kan verschillen. Bespreek de specifieke behandeling die u krijgt met uw oncoloog, of vraag na bij uw huisarts of oncologieverpleegkundige als u nog vragen heeft.

Chemotherapie gaat vaak gepaard met bijwerkingen. Veelvoorkomend zijn haaruitval, misselijkheid, vermoeidheid en infecties. Dit kan de algemene conditie en daarmee het herstel schaden. Overleg het optreden van bijwerkingen altijd met uw behandelend arts en vraag indien nodig om medicatie of andere behandelingen ter bestrijding van de bijwerkingen. Sommige patiënten zijn allergisch voor chemo. Goede communicatie met uw arts is van groot belang om de juiste mix te ontvangen.

Radiotherapie:

Radiotherapie wordt ook wel bestraling of bestralingsbehandeling genoemd. Het is een behandeling waarbij met straling wordt gericht op de kankercellen. Doel is de ongewenste groei van kankercellen te stoppen of tenminste te vertragen. Radiotherapie werkt op het principe, dat de straling energie overdraagt naar de cellen. Deze cellen worden hierdoor beschadigd. Kankercellen zijn zodanig sterk op groei (vermenigvuldiging) gericht dat de beschadigingen onvoldoende worden hersteld, en de cellen afsterven.
Bij radiotherapie worden gezonde cellen die vlakbij de kankercellen liggen mee bestraald. Deze gezonde cellen kunnen zich beter herstellen dan de kankercellen. Wel leidt dit mee bestralen tot bijwerkingen.

Lasertherapie:

Laser induced thermotherapy (LITT) wordt kortweg ook wel laser of lasertherapie genoemd. Bij lasertherapie wordt lichtenergie door de tumor opgenomen, waardoor de tumorcellen verhitten en afsterven. Doel van lasertherapie is dan ook om lokaal tumoren te behandelen. Bij de behandeling wordt onder geleide van een echo de tumor aangeprikt (chirurgisch) met een laserprobe en zo verhit. Lasertherapie kan als behandeling dienen bij tumoren met een maximale diameter van zo’n centimeter en wordt ingezet bij tumoren waarbij chirurgie teveel complicaties met zich mee kan brengen, zoals leverchirurgie.

De complicaties met lasertherapie zijn beduidend lager. Bijwerking bij lasertherapie is een zware overgevoeligheid van de huid, deze kan zo’n zes weken na de behandeling voortduren. Sommige aandoeningen zijn een contra-indicatie voor lasertherapie. Overleg altijd goed met uw arts.