Groente en Fruit

Eet veel groenten en genoeg fruit voor voor de preventie van mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker en (slok)darmkanker. Hoge doses vitamine C beschermen specifiek tegen maagkanker en bewerkte tomaten (puree, ketchup, gekookt of gebakken) tegen prostaatkanker.
 
Groenten en fruit zijn ons sterkste wapen tegen kanker. Dit komt o.a. omdat groenten en fruit de belangrijkste leveranciers zijn van vitamines en mineralen. En dat zijn weer de stoffen die een onmisbare rol spelen bij onze afweer tegen ziekten in het algemeen en dus ook kanker. Maar ook remmen vitamines en mineralen specifiek het ontstaan van kanker, net als andere stoffen in groenten en fruit dat doen, zoals resveratrol, quercetine en catechine. In alle soorten groenten en fruit zitten weer andere kankerremmende stoffen, waardoor variatie in het menu zo belangrijk is. 
 
Groente is overigens belangrijker dan fruit, omdat in fruit relatief veel (vruchten) suiker zit.
Eet zoveel mogelijk biologisch dynamisch geteelde groente en fruit. Door deze teeltmethode blijven er namelijk meer natuurlijke stoffen behouden. Heel gezond zijn: broccoli, rode bieten, tarwekiemen, alfalfa, wortels en bimi (een nieuw soort broccoli).
En daarnaast: andijvie, avocado, bloemkool, Chinese kool, groene kool, rode kool, spinazie, spruitjes, knolselderij, bleekselderij, komkommer, paprika, tomaten, uien, venkel en witlof. Ook in verse kruiden als selderij en rozemarijn zitten veel nuttige stoffen.
 
Salades en rauwkost zijn heel gezond; u heeft dan geen verlies van de vitamines en mineralen door het koken. Een indicatie voor de minimale hoeveelheid groenten die u zou moeten eten is tussen de 2 en 5 ons per dag! En dan liefst minimaal drie verschillende soorten per dag. Overweeg de aanschaf van een sapcentrifuge, zo kunt u veel meer groenten tot u nemen. Neem bij elk glas groentesap 1 gram vitamine C (= ongeveer een half theelepeltje poeder) om het nitraat te neutraliseren. Nitraat is in grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid. Indien het te veel moeite is om zelf groentesap te maken, kunt u ook bij de natuurvoedingswinkel groentesappen van biologische kwaliteit kopen. Ook bij deze sappen is het overigens verstandig om een lepeltje vitamine C poeder toe te voegen.
Bij de fruitsoorten is vooral citrusfruit gezond, zoals citroenen, sinaasappels en grapefruit. Daarnaast bevatten ananas, papaja, frambozen en abrikozen veel belangrijke voedingsstoffen.