Minder fout vet, meer goed vet

Een tumor leidt binnen het lichaam een eigen leven en door tumor te veel brandstof te geven gaat deze sneller groeien. Te veel vet in de voeding voedt de kankercellen. Daarom wordt u geadviseerd om zoveel mogelijk de inname van dierlijke vetten, behalve van vette vis, te beperken. Gehard vet zoals margarine bevat veel ‘transvetzuren’ die de werking van de witte bloedlichaampjes afremmen en daardoor de immuniteit (ons afweersysteem) verlagen. Ook te sterk verhit vet wordt omgezet in transvetzuren met dezelfde schadelijke werking.

Veel mensen denken dat alle vet slecht is. Maar dat is niet zo. Er is ook goed vet. Algemeen kunnen we zeggen dat verzadigd vet (dierlijk vet) slecht is, en onverzadigd vet (visvet en plantaardig vet) juist goed. Er zitten allerlei goede stoffen in gezond vet, zoals vitamines en bij vis omega-3 vetzuren.
Voor een goede stofwisseling is een kleine hoeveelheid vet bovendien dagelijks noodzakelijk. Sommige vitamines (de vetoplosbare vitamines K, A, D en E), zijn zonder een beetje vet eenvoudigweg niet door het lichaam op te nemen. Maar vet bevat wel veel calorieën. Matig gebruiken dus!
 
Het bakken van voedsel kunt u het beste doen in olijfolie. Als saladedressing is zowel olijfolie als lijnzaadolie goed. Ook lijnzaadolie bevat omega-3 vetzuren, maar niet alle soorten vetzuren die in vis wel zitten.

Minder fout vet, meer goed vet omdat verzadigd vet met name de kans op darmkanker vergroot, terwijl omega-3 vetzuren die kans juist verlagen.