Lymfestelsel

Het lymfestelsel is onderdeel van het immuunsysteem en bestaat uit een complex circulatiesysteem van organen, lymfeknopen, lymfebuizen en lymfevaten. De lymfevaten vervoeren lymfe van de weefsels naar de bloedstroom. Lymfomen zijn een veel voorkomende vormen van kanker aan het lymfestelsel en zijn onder te verdelen naar Hodgkin en non-Hodgkin. Bij de ziekte van Hodgkin zijn bepaalde cellen, de lymfocyten, betrokken. Bij non-Hodgkin-lymfomen gaat de tumor uit van andere cellen van het lymfesysteem.
Meer dan negentig procent van de patiënten met de ziekte van Hodgkin zonder metastasen, wordt genezen door radiotherapie alleen. Wanneer de kanker is uitgezaaid, is de kans op genezing lager.
De overleving met non-Hodgkin lymfoom is gewoonlijk tien jaar of langer.
Bij ernstige non-Hodgkin-lymfomen reageren patiënten vaak goed op behandeling, maar komt de kanker weer terug. Afhankelijk van risicofactoren blijkt een kwart tot driekwart aan het einde van vijf jaar ziektevrij te zijn.
 
Oorzaken
 
De oorzaken van het lymfoom van Hodgkin zijn nog niet met zekerheid vastgesteld. Wel hebben mensen die ooit klierkoorts hebben gehad drie keer zo veel kans op de ziekte van Hodgkin. Klierkoorts is herkenbaar aan lichte koorts, keelpijn, vermoeidheid en opgezette en pijnlijke lymfeknopen.
De oorzaken van het non-Hodgkin-lymfoom zijn nog niet met zekerheid vastgesteld. Non-Hodgkin-lymfoom kan voor komen als symptoom van HIV-infectie. Sommige non-Hodgkin-lymfomen zoals de ziekte van Pfeiffer (het Epstein-Barrvirus) lijken een verband te hebben met bepaalde virussen of met bepaalde genetische afwijkingen. Non-Hodgkin-lymfoom komt ook voor bij mensen met een onderdrukt immuunsysteem, zoals bijvoorbeeld na een transplantatie.
 
Symptomen
 
Toenemende gevoeligheid voor infecties. Dit is het gevolg van afnemende afweer tegen virussen en bacteriën. Vanwege de abnormale toename en wildgroei van cellen functioneren de lymfocyten steeds minder.
Een voelbare zwelling in de lymfklieren in de hals, oksel of liezen. De lymfeklieren doen geen zeer maar kunnen wel gevoelig zijn als er op wordt gedrukt.
Perioden met koorts, sterke vermoeidheid, gewichtsverlies en gebrek aan eetlust, en vooral ´s nachts hevige transpiratie.
Deze symptomen hoeven niet per se op Hodgkin of non-Hodgkin te duiden. Immers, ook bij bijvoorbeeld griep kunnen deze symptomen voor komen. Wanneer een klierzwellingen niet binnen een paar weken vanzelf overgaat, dan is het raadzaam een bezoek aan uw huisarts te brengen.
Bij metastase van een al bestaande kanker kunnen kankercellen in de lymfe terechtkomen en zich via de lymfevaten en -knopen verspreiden. Bij deze secundaire vorm van lymfekanker zijn de opgezwollen lymfeknopen zichtbaar. Deze gezwollen lymfeknopen doen geen pijn, maar kunnen naarmate ze groter worden druk uitoefenen op organen, met soms ernstige gevolgen.
 
Behandeling
 
Behandelmethoden zijn onder meer:
stamcel transplantatie;
 
Bestraling en chemotherapie kunnen in combinatie ingezet worden.
Biologische stoffen zoals interferon-A of monoklonale antistoffen zoals anti-CD20 kunnen bij sommige lymfomen goed ingezet worden.